vineri, 7 ianuarie 2011

UMF acuza intoxicarile de presa facute des de BZI

Referitor la articolul publicat astăzi, 28 martie 2013, în ediţia electronică a cotidianului "Buna Ziua Iaşi" sub titlul "Ancheta FBI la UMF Iasi" (http://www.bzi.ro/ancheta-fbi-la-umf-iasi-354890), conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" doreşte să facă următoarele precizări punctuale:
- nu s-a desfăşurat şi nu se desfăşoară în acest moment o anchetă a Federal Bureau of Investigation (FBI, poliţia federală a Statelor Unite ale Americii) la U.M.F. "Grigore T. Popa" Iaşi;
- articolul din BZI menţionează ca sursă de documentare publicaţia"The Wall Street Journal", fără a cita însă şi pasajele incriminatoare la adresa Universităţii din ziarul respectiv. O simplă căutare pe site-ul publicaţiei amintite găseşte într-adevăr mai multe rezultate, dintre care cel mai apropiat de subiect este un articol intitulat "Statele Unite investighează Microsoft pentru suspiciuni de corupţie" U.S. Probes Microsoft Bribery Allegations"(http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324392804578361971662214256.html). Articolul respectiv nu face însă nici o referire explicită la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", fiind vorba doar de "faza preliminară" a unei investigaţii care vizează relaţiile dintre compania Microsoft şi consultanţi şi reselleri ai acestei companii din China, Italia şi România. Nu sunt citate surse oficiale ale autorităţilor din S.U.A., nu există documente sau luări de poziţie oficiale pe această temă, iar autorul articolului se refera aproape exclusiv la China; România şi Italia sunt menţionate o singură dată, fără a fi furnizate detalii.
- din materialul respectiv, pe care orice persoană cu acces la internet îl poate citi direct de pe site-ul "The Wall Street Journal", autorul articolului din BZI, senior editor Constantin Mazilu, trage câteva concluzii halucinante, dar nu şi surprinzătoare venind din partea domniei sale:
·         că la U.M.F. Iaşi s-ar desfăşura o anchetă FBI - fals şi ilar în acelaşi timp;
·         că platforma de e-learning a Universităţii e rezultatul unei licitaţii frauduloase - un comportament clasic pentru ziarul BZI, unde ziaristul în cauză îşi uită deontologia minimală a meseriei sale, devenind investigator, judecător şi călău în acelaşi timp;
·         că " toţi organizatorii fuseseră "unşi" şi Microsoft şi-a atins scopul" -   fals, nici în rechizitoriul DNA şi nici în Raportul DLAF nu este menţionat nici măcar aluziv că Microsoft ar fi mituit.
·         că procurorii anticorupţie au constatat că reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor au acceptat să deconteze în mod nejustificat mai multe tranşe de bani aferente acestui proiect, în valoare totală de 1,5 milioane eurofals, nici un reprezentant al Ministerului Comunicaţiilor nu este acuzat că ar fi decontat nejustificat;
·         că platforma nu funcţionează nici astăzi - fals, am anexat prezentului comunicat ultimul raport de funcţionare alPlatformei de e-learning, din data de 22 martie 2013.
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi crede cu tărie că libertatea presei şi libertatea de exprimare, în general, sunt printre cele mai importante valori câştigate de România după 1989. De aceea, până acum nu a reacţionat altfel decât prin comunicate de presă la valurile de atacuri, repetate periodic şi consecvent, la adresa persoanelor care conduc Universitatea. Dar toate aceste atacuri aduc o gravă atingere imaginii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", instituţie de top în învăţământul superior românesc, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat.Este motivul pentru care ne simţim obligaţi să anunţăm publicînceperea demersurilor legale pentru tragerea la răspundere, conform legilor în vigoare, a celor care au făcut o afacere din denigrarea continuă, sistematică şi mincinoasă a Universităţii "Grigore T. Popa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu