miercuri, 12 ianuarie 2011

Fără precedent: Tribunalul Iaşi acuză public presiuni din partea BZI!

Comunicat extrem de clar şi concis, în premieră în Iaşi, legat de presiunile făcute de Bună Ziua Iaşi asupra justiţiei. Într-o replică la un material scris de Cătălin Boacnă şi publicat de această gazetă despre un dosar în care a fost judecat doctorul Mihai Anton de la Spitalul de Copii, Tribunalul Iaşi afirmă că insinuările de măsluire a acestui dosar ca urmare a faptului că doctorul are soţie judecător la această instanţă nu sunt adevărate, demontând toate speculaţiile din articol.
Judecătorii pun acest material si altele aparute in acelaşi ziar, pe seama intenţiei de o intimida pe colega lor, Mirela Anton, soţia doctorului, precum şi pe alţi magistraţi detaliind pe ce se bazează: „În contextul in care doamna judecator Anton Mirela a facut parte din completele de judecata care au solutionat anumite cauze in care este parte S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua lasi, campania de presa exercitata de ziarul ,,Buna Ziua lasi", urmareste, in fapt, hartuirea si intimidarea d-nei judecator Anton Mirela in vederea abtinerii de la judecarea altor cauze in care sa fie implicate societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi si/sau persoane angajate ale acestei societati.
Astfel, prin decizia civila nr. 2327/2012 din 05 noiembrie 2012, pronuntata in dosarul nr. 34281/245/2010, Tribunalul lasi a respins recursul formulat de paratii Leahu Tudor si Iloae lonel, impotriva sentintei civile nr. 19401/16.11.2011 a Judecatoriei Iasi, sentinta care a fost mentinuta. Prin sentinta civila nr. 19401/2011 a Judecatoriei lasi s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul Prisecariu Catalin Danut, in contradictoriu cu paratii Leahu Tudor si Iloae lonel, angajati ai S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi, paratii fiind obligati sa plateasca reclamantului cu titlu de daune morale suma de 1 leu, sa publice, pe cheltuiala proprie, in ziarul „Buna Ziua lasi", precum si in alte trei cotidiene locale hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in cauza, sa retracteze, prin aceleasi mijloace de comunicare, afirmatiile mincinoase din materialul publicat in editia din 22.10.2010 a publicatiei „Buna Ziua lasi", intitulat Wc-ul lui Danut Prisecariu, executat de Finante", sa prezinte scuze publice reclamantului pentru prejudiciile aduse onoarei, cinstei, demnitatii si reputatiei sale prin publicarea articolului mentionat si sa plateasca reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecata suma de 7.500 lei.
Prin decizia nr. 174/2013 din data de 30 ianuarie 2013, pronuntata in dosarul nr. 33431/245/2010*, Tribunalul lasi a respins recursul formulat de paratul LEAHU TUDOR IOAN impotriva sentintei civile nr. 21706 din data de 14.12.2011 a Judecatoriei lasi, sentinta pe care o mentine. Prin sentinta civila nr. 21706 din data de 14.12.2011 a Judecatoriei lasi s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul Prisecariu Catalin-Danut, in contradictoriu cu paratii Pavelescu Sorin si Leahu Tudor, angajati ai S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi, paratii fiind obligati sa plateasca reclamantului cu titlu de daune morale suma de 45.000 lei, sa publice, pe cheltuiala proprie, in ziarul „Buna Ziua lasi", precum si in alte trei cotidiene locale hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in cauza, sa retracteze, prin aceleasi mijloace de comunicare, afirmatiile mincinoase din materialul publicat in editia din 21.10.2010 a publicatiei „Buna Ziua lasi", sa prezinte scuze publice reclamantului pentru prejudiciile adusei imaginii publice si reputatiei acestuia si sa plateasca reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecata suma de 12.900 lei.
Din aceasta perspectiva, consideram ca afirmatiile facute in cuprinsul articolelor mentionate au un evident caracter insinuant, denigrator, fiind formulate in scopul lezarii imaginii si reputatiei profesionale atat a judecatorului vizat cat si a corpului de magistrati din cadrul Tribunalului lasi si pentru a exercita o presiune mediatica asupra acestora.
De asemenea, se constata ca atat titlul, cat si continutul articolelor contin sintagme sau expresii cu caracter tendentios, folosite de autor in scopul inducerii in randul publicului larg a unei imagini negative asupra justitiei, fara a se urmari o informare obiectiva sau o critica temeinica fundamentata pe dovezi plauzibile.”
Este pentru prima dată când o instanţă din Iaşi ia o astfel de poziţie faţă de Bună Ziua Iaşi. (I.C.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu